NEFESTE SAKLI HAYAT - POZİTİF DERGİSİ EBRU ŞİNİK RÖPORTAJI

BÜTÜNSEL SAĞLIK ve AYURVEDİK YAŞAM DANIŞMANI EBRU ŞİNİK:

Ben nefes almak için yaratılan organımızdan, burun nefesinin insan genel sağlığı ve ruh hali üzerindeki temel etkisinden bahsediyorum.

Burundan alınıp verilen kontrollü ve ritmik nefes alma ve verme egzersizlerinin farklı ihtiyaçlarımıza yönelik olan faydalarını bilirsek gündelik yaşamımızı ne kadar kolaylaştırıp, keyifli bir hale getireceğini anlatıyorum.

Burun nefeslerinin hem fiziksel, hem zihinsel, hem de ruhsal bedenlerimizin dengesi açısından ne kadar elzem olduğunu bilimsel dayanaklarıyla birlikte bu kitabımda detaylarıyla yazdım.

BÜTÜNSEL SAĞLIK ve AYURVEDİK YAŞAM DANIŞMANI EBRU ŞİNİK:

Ben dünyada en saygın kişisel dönüşüm merkezlerinden biri olarak gösterilen, Dr. Deepak Chopra tarafından kurulmuş, California’da bulunan Chopra Center eğitmenlerindenim. Chopra Center’da önce Meditasyon Uzmanlığı, ardından Ayurvedik Yaşam Danışmanlığı eğitimi aldım. Bu eğitim sonrası daha iyi ve mutlu olmak isteyen ve kendini geliştirmeye açık herkes için “Yükselen Çağ Wellbeing Merkezi”ni kurdum. Yükselen Çağ Wellbeing Merkezi olarak sloganımız “İyi Ol, Mutlu Ol!”

Nefeste Saklı Hayat isimli kitabımı;

  • -omuzlarımda duran bilginin getirdiği paylaşma sorumluluğunu yerine getirmek,
  • -nefes egzersizleri ile ilgili arayışta olan herkesin hakikat bilgisine kolaylıkla erişim sağlamasına yardımcı olmak için yazdım.
  • -Ana amaçlarımdan bir diğeri ise stres yönetimi; çünkü çağımızın en büyük hastalık kaynağı olan stresi yönetebildiğimiz kadar sağlıklı ve mutluyuz.
  • -Diğer amacım ise ise farkındalık kazanmak.
  • -Bedenimizle ilgili farkındalık kazanmak, bedenimizin gerçek ihtiyaçlarını duyabilmek için alan yaratmak genel sağlık ve mutluluğumuz için ön şartlardan.
  • -Ve bu kitabı yazmamdaki diğer bir sebep ise ülkemizdeki nefes ve nefes teknikleriyle ilgili bilgi kirliliğine bir nokta koymaktır.

BÜTÜNSEL SAĞLIK ve AYURVEDİK YAŞAM DANIŞMANI EBRU ŞİNİK:

Bu kitap bize tüm gün boyunca değişen ruh hallerimize ve farklı ihtiyaçlarımıza göre rehperlik yapabilir. Kontrollü nefes çalışmaları ile otonom sinir sistemimiz vasıtasıyla sindirim sistemi, kalp-damar sağlığı sistemi, bağışıklık sistemi, üreme sistemi ve tüm hormonal sistemler dahil olmak üzere hem psikolojik, hem de fiziksel olarak onlarca fayda sağlanabilir. Bu teknikler ile bedenimizi ve zihnimizi sakinleştirecek, dengeleyecek, arındıracak ve canlandıracak şekilde çalışmasını denetleyebiliriz. Bu egzersizlerde ustalaşmak oldukça kolaydır ve çoğunun etkisi uyguladığımız anda hissedilebilinir.

Örnek verecek olursam, bünye tipine göre özel olarak seçilecek nefes teknikleri ile başlıca şu faydalar deneyimlenmektedir;

  • -Fiziksel Detoks
  • -Zihinsel Detoks
  • -Stres Yönetimi
  • -Uykusuzluğa Karşı Panzehir
  • -Depresyon ve Anksiyete Tedavisi
  • -Metabolizma Hızlandırmak
  • -Enerji Yükseltmek
  • -Konsantrasyonu Artırmak
  • -Zihni Sakinleştirmek
  • -Sindirim Sistemini Düzenli Çalıştırmak
  • -Sıcak Basmasına Karşı Vücut Isısını Düşürmek
  • -Tiroid ve Timüs Bezini Uyarmak
  • -Cesaret ve Özgüven Artırmak
  • -Farkındalığı Yükseltmek
  • -Astım’ı Rahatlatmak
  • -Doğal Botoks

BÜTÜNSEL SAĞLIK ve AYURVEDİK YAŞAM DANIŞMANI EBRU ŞİNİK:

Bu nefesleri tüm gün boyunca yapmayacağız. Ya değişen ruh halinize göre ihtiyaç hissettikçe anında uygulayacaksınız; ya da, -ki benim önerim kesinlikle bu yönde olur, gündelik rutininize aynen diş fırçalamak gibi ilgili nefes egzersizini ekleyerek, her gün düzenli olarak 5-10-15 dk. ne kadar öneriliyorsa, uygulamalısınız.

Özellikle stres yönetimi, uykusuzluk, sıcak basması ve cesaretlenmek için yapılan nefes tekniklerinin etkisi anında deneyimlenebilir.

BÜTÜNSEL SAĞLIK ve AYURVEDİK YAŞAM DANIŞMANI EBRU ŞİNİK:

Nefesleri öğrendikten ve ilgili nefesin kontrendikasyon listesine (uygulanması mahsurlu durumlar) dikkat ettikten sonra kendi kendinize, kimseye ihtiyaç duymadan güvenli ve etkin bir şekilde uygulayabilirsiniz.
Ama ben özellikle metabolizmayı hızlandırarak, zayıflamayı destekleyen nefes tekniklerini en başında birebir öğretmeyi ve bir süre de takip etmeyi öneriyorum. Çünkü bu nefes tekniklerini öğrenmek bazı kişiler için anlaşılması ve uygulaması güç olabiliyor.

Başlangıçta kişileri takip edip, geri bildirim vermek, uzun vadede çok daha etkili ve uzun soluklu sonuçları getirebiliyor.

Fakat öğrendikten sonta yaşam boyu kendi kendinize ihtiyaç hissetiğiniz her an, dilediğiniz yerde uygulayabilirsiniz.
Sonuçta kadim bilginin özelliği insanoğlunun tek başına uygulayabileceği sadelik ve basitlikte olmasının yanısıra, bir o derece de etkili olmasında yatar.

BÜTÜNSEL SAĞLIK ve AYURVEDİK YAŞAM DANIŞMANI EBRU ŞİNİK:

Her nefes tekniğini herkes uygulayamaz, uygulamamalı da!
Kontrendikasyon yan etkiden çok daha güçlü bir kelime olup, muhtelif bir hastalık süresince bir ilacın veya yöntemin kesinlikle kullanılmaması gerektiğini anlatan tıbbi bir terimdir.
Yan etki, yaşanabilecek “olasılıklar” anlamında kullanılırken,kontrendikasyon tıp terminolojisinde daha kesin bir öngörüyü ifade etmek için kullanılır, “yapılmaması gereken işlem” anlamını taşır.
Nefes teknikleri ilaçlar gibidir; bazı hastalıkları geçirdiyseniz veya hali hazırda bazı rahatsızlıklarınız varsa uygulamaya geçmeden önce ilgili nefes tekniğinin kontrendikasyon listesini kesinlikle gözden geçirmelisiniz. Aksi takdirde rahatsızlıklarınızı uyararak faaliyete geçirebilirsiniz. Her nefesi, günde en fazla ne kadar süre uygulanması tavsiye ediliyorsa, en fazla o kadar uygulamalısınız. Sakın, “Ben bu nefesi çok çok yapayım da faydalarını daha kısa zamanda elde edeyim” diye bir düşünceye kapılmayın. Aksine zarar görürsünüz. İlk önceliğimiz güvenlik. Amacımız güvenli bir şekilde nefes egzersizlerinin faydalarını deneyimlemek.

BÜTÜNSEL SAĞLIK ve AYURVEDİK YAŞAM DANIŞMANI EBRU ŞİNİK:

Kitapta her nefesin hangi durumlarda fayda sağladığını çok detaylı olarak yazdım. Aynı zamanda acil durumlar için Özet bir Kullanım Tablosu da ekledim.

BÜTÜNSEL SAĞLIK ve AYURVEDİK YAŞAM DANIŞMANI EBRU ŞİNİK:

Elbette!
Nefes egzersizlerini uygulamak için gerekli olan tek şey omurga dik duracak şekilde oturmaktır; kalça ve diz kapağı hizasının aynı derecelerde durmasına da dikkat ederseniz daha randımanlı bir egzersiz yapmış olursunuz. İster sandalyede, koltukta, arabada, metroda ya da uçakta oturun... veya evdeyken sizin için konforlu ise bağdaş kurarak yerde dik bir şekilde oturun ve egzersizinize başlayın.

BÜTÜNSEL SAĞLIK ve AYURVEDİK YAŞAM DANIŞMANI EBRU ŞİNİK:

Mutluluk ve başarı stresimizi ne derece yönetebiliyorsak, o derece bizimle birlikte olabiliyor.
Kitabımın başında da yazdığım gibi daha iyi ve mutlu olmak, geleceğe dair hayallerinizle sınırlı değil. Bu, tamamen kendiniz için ve günlük olarak yaptığınız seçimlerde ve verdiğiniz kararlarda saklı. Yani sağlık, mutluluk ve başarıyı yaptığımız “Bilinçli Seçimler” sayesinde yaratıyoruz. Stresliyken, zihnimiz yorgun ve bulanıkken, bedenimizi hasta hissederken bilinçli seçim yapabilme potansiyelimiz oldukça düşük. Bu kitabı yazmaktaki ana amaçlarımdan ilki stres yönetimi; çünkü çağımızın en büyük hastalık kaynağı olan stresi yönetebildiğimiz kadar sağlıklı ve mutluyuz. İşte nefes teknikleri de bize burada en büyük temel destek olarak yardıma koşuyor. Kontrollü ve ritmik olarak yapılan, burundan alınıp, verilen Kadim Nefes Teknikleri dünyada bilinen en etkin stres yönetimi teknikleridir; çünkü otonom sinir sistemi uygulamaya başladığınız anda dengelenmeye başlar.

BÜTÜNSEL SAĞLIK ve AYURVEDİK YAŞAM DANIŞMANI EBRU ŞİNİK:

Aynen öyle.

Beden-Zihin tıbbının dünyadaki öncü doktorlarından olarak gösterilen Dr. Andrew Weil, “Eğer sağlıklı yaşam üzerine verdiğim önerileri tek bir maddeye sınırlamak zorunda kalsaydım, bu doğru nefes almayı öğrenmek olurdu” diyor.

Nefes hem fiziksel, hem de zihinsel bedenimizde çalışan en etkili detoks sistemidir.

Nefeste Saklı Hayat kitabımda anlattığım Kadim Nefes Teknikleri ile bedenimizi ve zihnimizi sakinleştirecek, dengeleyecek, arındıracak ve canlandıracak şekilde çalışmasını denetleyebiliriz. Bunlarda ustalaşmak oldukça kolaydır ve etkisi uyguladığımız anda hissedilebilinir. Dünyada stres yönetiminde etkin olarak kullanılan bu egzersizler, kasların ve imajinasyonun kullanıldığı diğer gevşeme teknikleriyle kıyaslandığında; nefes, fizyolojik uyarı sistemine direkt bağlantılı olduğu için, etkisinin çok daha kısa zamanda ortaya çıktığı kanıtlanmıştır.

Çağımızda en yaygın olan hastalıkların stres kaynaklı doğup geliştiğini düşünürsek, bırakın nefesin diğer faydalarını, sadece stresimizi yönetmeyi başararak genel sağlık ve mutluluk halimize nasıl bir katkıda bulunacağını varın siz düşünün.Unutmayın, nefesi kontrol ederek sinirleri yatıştırmak, aklı da kontrol etmenin ön koşuludur.

BÜTÜNSEL SAĞLIK ve AYURVEDİK YAŞAM DANIŞMANI EBRU ŞİNİK:

Size denge kazandıracağı söylenen bu teknikler bir inanç sistemi değil; bunları uygulamak ve faydalarını deneyimlemek için kesinlikle inanmak zorunda değilsiniz; bu egzersizlerin insan fizyolojisine ve psikolojisine sağladığı faydalar bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
Bu egzersizler siz inansanız da inanmasanız da, düzenli olarak gündelik rutine eklendiğinde, insan fizyolojisinde tıkır tıkır çalışan yazılım programlarıdır. O yüzden ölçümlenebilir de olması gerekir.
Batı tıbbının tanımlamış olduğu yaklaşık 45 bin hastalık bütünsel sağlığımıza gösterdiğimiz özen kadar bizden uzak durabilir.
Doğru nefes alamamak günümüzün en temel sağlık problemlerinden biridir. Bilimadamları tarafından kronik hastalıkların artmış olmasının en önemli nedeni olarak bu gösterilmekte ve dünya nüfusunun sadece %3’ünün ideal normlarda nefes aldığı belirtilmektedir.
Yoga ilmine dayalı kadim nefes ve meditasyon tekniklerinin genel sağlığımız üzerindeki olumlu etkilerini bilimsel veriler ışığında açıklayabilmek üzere yaklaşık 1970’li yıllardan itibaren batı dünyasındaki öncü doktorlar klinik araştırmalar yürütüyor. Pranayama denilen, burundan alınıp verilen, kontrollü ve ritmik nefes egzersizlerinin bağışıklık sistemi, yüksek tansiyon, astım, otonom sinir sistemi dengesizlikleri, psikolojik ve strese bağlı bozuklukları olumlu olarak etkilediği, travma sonrası stres bozukluğu belirtilerini iyileştirmeye ve çok farklı bağımlılık problemleri olan kişilere yardımcı olduğu, stres hormonu olan kortizolu düşürdüğü, uyuma düzenini iyileştirdiği ve genel olarak huzur ve iyilik duygusunu geliştirdiği yüzlerce klinik araştırma neticesinde kanıtlanmıştır.
Kalp atışından terlemeye, hormon salgılamasından sindirim sistemi işleyişine ve sinir ileticilerinin sekresyonundan buna benzer tüm işlevlere, otonom sinir sistemimizin çeşitli işlevleri arasında sadece nefes, bilinçli olarak kontrol edilebilen başlı başına bir alt sistem olarak karşımıza çıkar. Dolayısıyla nefesi ustalıkla idare ederek tüm sistemimizin yeniden ayarlamasını yapabiliriz.
Bu uygulamalara ilişkin en taze, heyecan verici bilimsel bulgular Norveç Oslo Üniversitesi’nde klinik araştırmalarını sürdüren Kanser Biyoloğu Prof. Dr. Fahri Saatçioğlu’na aittir. 2013 yılında yayınlanan bulgularda Dr. Saatçioğlu burun vasıtası ile yapılan, kontrollü ve ritmik olarak uygulanan nefes tekniklerinin gen ifadesini ve değişikliğini nasıl iyileştirdiğine dair deliller sunmaktadır. Bu da bu nefeslerin gündelik rutinde düzenli olarak uygulanması halinde, DNA zincirlerinin kendilerini yenilemesini teşvik ederek vücutta yaşlanmayı geciktirici etki oluşturduğuna ilişkin makul açıklamayı beraberinde getirmektedir.

BÜTÜNSEL SAĞLIK ve AYURVEDİK YAŞAM DANIŞMANI EBRU ŞİNİK:

Bilimadamları çağımızda kronik hastalıklardaki artışın en önemli nedenlerinden biri olarak fiziksel ve zihinsel stresi göstermektedir. Modern dünya insanı 100 yıl öncesine göre iki üç kat daha fazla solunum yapmakta olduğu halde bedensel dengeyi kuramıyor çünkü kronik stres nedeniyle diyafram nefesi yerine göğüs nefesine geçmiş ve daha da kötüsü hem gündelik hayatında, hem de gece uyurken burun nefesi yerine ağzını açarak nefes alıp vermektedir. Ağızdan alınan nefesler fizyolojimizde denge kurmak yerine dengesizlik yaratmaktadır.
İnsanoğlu, otonom sinir sistemine sahiptir. Otonom sinir sistemi, fizyolojinin otomatik düzenleyicisi olup, vücudun işleyişini sürekli kılan tüm arka plan görevleri otomatik olarak yerine getirir. Vücudun bu otomatik işlevleri arasında sadece biri istemli olarak kontrol edilebilir. Bu da nefestir. Nefes alma sıklığını, derinliğini ve düzenini istemli olarak değiştirerek, vücudun solunum sisteminden beyine gönderilen mesajları değiştirebiliriz. Solunum sisteminden gelen geri bildirim beynin çalışma şekli üzerinde,yani ne hissettiğimiz, ne düşündüğümüz, olanı biteni nasıl yorumladığımız, algılarımız, verdiğimiz kararlar, yaşadığımız olaylara verdiğimiz duygusal ve fiziksel tepkiler üzerinde birincil derecede etkilere sahiptir.
Ağızdan nefes-alıp vermeye başlandığında özellikle parasempatik sinir sisteminin dengesi bozulmaya başlamakta ve limbik beyine duygu ve davranışlarımızla ilgili dengesizleştirici mesajlar gönderilmektedir.

Özetle ağız nefesi kullanan kişilerde başlıca rastlanan şikayet ve hastalıklar;

  • Yorgunluk
  • Kas gerginlikleri, kas spazmı ve ağrısı
  • Konsantrasyon bozukluğu
  • Baş ağrısı
  • Uykusuzluk, kalitesiz uyku düzeni
  • Uykuda kabus görme
  • Göğüs ağrısı, göğüs darlığı
  • Panikatak
  • Kontrolsüz davranış eğilimi
  • Sindirim sistemi rahatsızlıkları
  • Azalmış gastrokolik refleks (yani kabızlık)
  • Gıda intoleransı
  • Mide bulantısı
  • Şişkinlik
  • Yetersiz ağız hijyeni
  • Sağlıksız dişler
  • Diş eti problemleri
  • Ağız kokusu
  • Anksiyete
  • Değişken, kararsız ve huzursuz zihin
  • Yüksek stres hormonu (kortizol) seviyeleri
  • Ani beden ısısı değişiklikleri (menapoz dönemindeki sıcak basmaları gibi)
  • Tahriş edici öksürükler
  • Bedenin farklı bölgelerinde uyuşma ve genel olarak uyuşuk, miskin beden enerjisi
  • Omurga ve postür bozuklukları

Ayrıca özellikle ağızları sürekli açık olan ve ağızdan nefes alıp veren çocuklar için bu ilerideki fiziksel ve zihinsel sağlıkları için büyük sorun teşkil eden bir durumdur. Ağız nefesi kullanan çocukların gelişiminde çene açıktır, kafa öne doğru eğilir ve pelvis de öne doğru çekilir. Özellikle Amerika’da ve İngiltere’deki diş hekimleri, çocuklarda ağız nefeslerinin neden olduğu dejenerasyonu önleyici ciddi tedavi metotları yürütmektedir.

BÜTÜNSEL SAĞLIK ve AYURVEDİK YAŞAM DANIŞMANI EBRU ŞİNİK:

Hayır.
Nefes teknikleri ergenlik çağı geçtikten sonra uygulanmaya başlanmalı. Sadece 7 yaşından büyük çocuklarınız hafıza gelişimi, sınav stresi vb. için “Dönüşümlü Burun Nefesi” ve her yaşta çocuk cesaret, özgüven ve kendini iyi ifade etmesi için “Aslan Nefesi” ni uygulayabilir. Diğer nefes teknikleri için ergenliğin başlaması önerilmektedir.

BÜTÜNSEL SAĞLIK ve AYURVEDİK YAŞAM DANIŞMANI EBRU ŞİNİK:

Elbette, hem de kitabı okurken anında izleyebilirsiniz!
Nefeste Saklı Hayat kitabı ülkemizde bugüne kadar yazılan ilk video film uygulamalı nefes egzersizleri kitabıdır.
Her nefes tekniği uygulamasını çizimli olarak anlattıktan sonra, o nefes tekniğini uyguladığım videoyu da kolaylıkla izleyebilmeniz için Qr kodları oluşturduk ve telefonunuzun Optik Okuyucusu ile bu Qr kodunu okutarak anında ilgili nefes egzersizine ait videoyu izleyebilirsiniz!
Böylece nefes tekniklerini gündelik yaşamınıza kolaylıkla entegre edebilir ve ofiste, evde, metroda, tatilde ihtiyacınız olan nefes tekniğini kendi kendinize detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz.

BÜTÜNSEL SAĞLIK ve AYURVEDİK YAŞAM DANIŞMANI EBRU ŞİNİK:

Grup eğitimlerine katılmak isteyenler Yükselen Çağ Wellbeing Merkezi tarafından düzenlenen Nefes Teknikleri seminerlerine katılabilir veya şahsa özel danışmanlık için Merkezimizden randevu alarak bana ulaşabilirler.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin

Merak ettiğiniz ve yanıt beklediğiniz tüm sorular için bizi sosyal medyadan takip edebilirsiniz.

Ebru ŞinikFacebook Sayfası

Ebru ŞinikTwitter Hesabı

Ebru ŞinikInstagram Hesabı

Ebru ŞinikYoutube Kanalı

Copyrights © 2016 All Rights Reserved by Yükselen Çağ Wellbeing Merkezi - Ebru Şinik.
bilgi@yukselencag.com